Kjøtt med talefeil
Antrekå med bærné og påmmfri? Nei, nei og nei. Det uttales angtrekåt't, bærne's og påmfrit't. Knapt noe i matverden uttales så galt så ofte som den hellige treenigheten entrecôte med bearnés og pommes frites.
Hvordan pannesteke entrecôte?
Kjøttstykke 250-300g
Solsikkeolje
Smør
Hvitløk
Rosmarin (frisk)
"Alle kan koke, bare de beste kan steke."
Ta entrecôten ut av pakningen og ut i romtemperatur et par timer før steking (pakk i tørkepapir). Dryss salt på hele kjøttstykket. Sett pannen på glovarm plate (gjerne jernpanne), ha litt solsikkeolje i pannen.
Vær så god til kjøttstykket.
Brenn av på alle kanter.*) Ha i godt med smør (2-3 ss), to hvitløksfedd og gjerne en rosmarinkvast. Øs smør over kjøttstykket (snu det innimellom). Total steketid: fem-seks minutter. Kjøttstykker er ulike, derfor: Kjenn på det underveis. Det skal være litt motstand (som "ballen" under tommelen din når du tar tommel mot pekefinger).
Ut av pannen og på en trefjøl, la hvile i minimum fem minutter (uten tildekning).**) Litt vann i pannen, stek ut pannen, i med en klatt smør og vips: Nydelig sjy- /pannesaus. Vær så god og vel bekomme.
*) "We de know for a fact that searing does not seal", har Heston Blumethal sagt. Altså: Å tro at vi kan forsegle kjøttet for at kjøttsaften ikke skal sive ut, er bare tull. Vi sørger for maillardeffekten (stekeskorpe).
**) Vi hviler kjøttet etter steking for at kjøttsaften -- som har gjemt seg innerst i kjøttstykket under steking -- skal bre seg ut i hele kjøttstykket før du skjærer i det.
PS! Ikke ha for mye kjøtt i pannen på samme tid, da koker du snarere enn steker kjøttet. Enten flere panner samtidig eller stek i flere omganger.
Skrevet av: En kjøttelsker
Vi bruker navnet ditt og kommentarer til å vise offentlig på hjemmesiden vår. Din e-post er for å sikre at forfatteren av dette innlegget har mulighet for å komme i kontakt med deg. Vi lover å passe godt på dine data og holde dem sikret.